Chybí vám příruční stolek na balkon - přinášíme jednoduchý praktický návod jak si ho sami vyrobíte

Redakce, 11.4.2024
příruční stolek ilustrační

Odkládací stolky nejsou jen stylové doplňky. Naopak, umí být praktickými a šikovnými pomocníky, na něž si můžete odložit šálek kávy, vychlazený drink nebo oblíbenou knihu. Jejich hlavním úkolem je být stále po ruce, proto jsou u nich skladnost a snadná manipulace žádoucími charakteristikami. 

V obýváku tvoří nerozdělitelnou dvojici s konferenčním stolkem, ale své využití najdou i samostatně – třeba vedle postele, křesla či rovnou na balkoně. INspirujte se naším novým DIY projektem a vyrobte si s námi trendy příruční stolek z květináčů a starších talířů či podnosů.

Co budeme potřebovat:

  • keramické květináče různých velikostí
  • starší hluboké talíře
  • montážní lepidlo typu Mamut
  • brusný papír
  • akrylová barva
  • štětec nebo houbičku
  • dřevěný servírovací talíř, podnos nebo kulaté prkénko

Postup:

Zbožňujeme, když můžeme využít staré věci pro nové nápady. Jste také vyznavači upcyklace? Tak s námi pojďte využít na tento DIY postup všechny nepoužívané keramické květináče, talíře či prkénka...
Nejenže si uděláme místo ve sklepě nebo komoře, ale navíc získáme praktickou sadu tří stolků, které oživí každý balkon a zpříjemní nám chvíle posezení.

Abychom dostali první, nejmenší ze tří stolků, jednoduše pomocí montážního lepidla slepíme 2 květináče vrchními okraji k sobě. Náš pomocník bude spolehlivě držet pohromadě, když na vzniklém spoji ještě rozetřeme lepidlo prsty. Nejlepší je samozřejmě dělat to v ochranných rukavicích.

Lepidlem se snadno vyplní i malé mezery mezi okraji květináčů, takže spoj bude opravdu pevný. Podmínkou ale je, abychom následně nechali lepidlo dobře zaschnout a vytvrdnout.

Mezitím si složíme a slepíme další dva příruční stolky. Náš druhý kousek sestává ze dvou větších květináčů a středové „proložky“ ze dvou hlubokých talířů slepených horními okraji k sobě. Spodní květináč postavíme dnem vzhůru, na dno montážním lepidlem přilepíme střed z talířů a nakonec přilepíme horní květináč dnem dolů. Vše necháme opět dobře vytvrdnout.

Na třetí stolek použijeme dva velké květináče (v našem případě s průměrem 30 cm), které slepíme dny k sobě – tím vytvoříme v horní části úložný prostor na skrytí drobností, jako jsou deky, ovladače či podtácky.

Svoje příruční stolky si samozřejmě můžeme navrhnout v INdividuálním designu – podle vlastních představ, potřeb a možností.

Když montážní lepidlo na všech výrobcích zaschne a vytvrdne, můžeme slepená místa přebrousit jemným brusným papírem, abychom získali hladký povrch. Stolky nakonec natřeme dvěma vrstvami akrylové barvy a následně ještě můžeme nastříkat průhledným akrylovým lakem ve spreji, aby byl výsledek odolnější proti povětrnostním vlivům.

Jako vrchní desku menších stolků můžeme použít kulaté dřevěné prkénko, které rovněž nabarvíme akrylovou barvou ve svěžích jarních odstínech (pastelově zelené či růžové…).



Na největší stolek, v jehož horní části se ukrývá úložný prostor, položíme dřevěný podnos. Dřevo z týku, mangovníku či akátu jsou perfektní materiály, které odolají vlhku i dešti.

A dokonalá jarní pohoda na balkoně může začít! Stačí donést na balkon pěknou knihu, oblíbený drink a dát si nohy nahoru...

 

Zdroj: Moebelix



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky